Evden Çalışma İş Güvenliği

Evden Çalışma İş Güvenliği

Evden Çalışma İş Güvenliği

  • Tüm Dünya'da ve Ülkemiz'de etkisini göstermeye devam eden corona virüs iş hayatımızı ve iş alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Uzaktan çalışma kavramı her alanda hayatımıza dahil olurken iş güvenliği,iş sağlığı, meslek hastalıkları, gibi kavramlarda değişmektedir.

Ülkemizdeki kanunlar kapsamında çalışanlar nerede çalışıyorsa çalışsın. İ ş sağlığı ve güvenliği konularından işveren sorumlu olacaktır. Çünkü iş kanununda işyeri tanımı gayet açık ve net bir şekilde gösterilmiştir. Hukuki anlamda işyeri tanımı işin görüldüğü yer olarak tanımlanmaktadır. Evde de olsa cafe de restoranda veya başka bir yer de de olsa bu konum iş verenin iş organizasyonuna dahil ettiği anlamına geleceğinden işverenin bu işçiler için iş sağlığı ve güvenliği sorumluluğu devam edecektir. Örneğin mesai saatlerinde uzaktan çalışan bir işçinin. Çalıştığı evde kaza geçirmesi durumu işveren sorumlu olmaya devam edecektir. Konuralp bey ortak sağlık ve güvenlik birimi bu tür konularda uzaktan ve evden çalışan işçilere düzce'de iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri vermiş işvereni ve çalışanları iş sağlığı ve güvenliği konusunda seminerler düzenlemiştir. Eğitim içerikli bu bilgilendirmeler ileride çıkacak olan sorunların önüne geçecektir.

 

İşverenin her türlü önlemi alma ve eğitim bilgilendirme yükümlülüğü bulunmaktadır.

 

Her türlü önlemi alma ve eğitim bilgilendirme Yükümlülüğü bulunmaktadır. İşveren 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununun 4. Maddesinin 2. Fıkrasının w bendi uyarınca hakkaniyet ölçüsünde kendisinden beklenebilecek tüm iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almakla yükümlüdür bu nedenle uzaktan çalışan işçilerinden ayrım gozetmemelidir.

İşverenin alabileceği bazı önlemler şunlardır.

  • Uzaktan çalışan işçilerin hepsine eğitim bilgilendirme yazıları gönderilmelidir ofiste ve çalışılmasını işçinin sağlığına yönelik bir koruma olduğu açık bir şekilde çalışana bildirilmelidir.
  • Çalışanların evde çalıştıkları ortamda ergonomik alanların sağlanması ve ara dinlenmeleri yapmaları konusunda ikazlar yapılmalıdır
  • Evden çalışma süresince periyodik sağlık taramaları işverenlerin sağlık raporu ve işe giriş belgeleri ne özen göstermelidir.
  • Hijyen kurallarına uymaları konusunda gerekli uyarılar yapılmalıdır.

İş kanunları işçinin haklarını ve sağlığını koruma adına yapılmış kanunlardır. Konuralp bey osgb düzce ve çevre illerinde iş sağlığı iş güvenliği çalışanların bilinçlenmesi konusunda üzerine düşen tüm yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Henüz uzaktan çalışmaya yönelik bir yönetmelik yürürlüğe girmemiş olsa da. İş kanuna göre değerlendirmeler yapılarak işçiyi ve işvereni korumak adına adımlar atılabilir.


Bu İçeriği Paylaş